Föredragets innehåll
Carl Gustaf Jung iakttog i sina studier av vårt psykiska liv att det var relativt vanligt att människor upplevde att plötsliga yttre händelser kom att bli nycklar till förändring i deras liv. Nycklarna representerades av upplevd meningsfullhet i dessa yttre händelser, för att de anknöt till ett ”inre” behov eller tillstånd. Jung kunde inte förklara detta med vanliga logiska orsaks-verkan-resonemang, men dessa händelser hade dock sin klara logik ur ett större perspektiv. Han skapade då begreppet synkronicitet för en yttre händelse som knyts till ett inre tillstånd av förändring genom meningssamband i stället för orsakssamband.
Så långt vågade han gå, i sin balansgång mellan att vara både ”andlig psykolog” och respekterad vetenskapsman. Begreppet har långsamt spridits och behandlats av olika utforskare och ibland fått en vidare betydelse – alltifrån den objektiva universella organisationsprincipen till den personliga ”gudshanden”.
Wolfgang Pauli var fysiker (fick Nobel-priset 1946) och sökte en organiserande princip i universum som skulle kunna ersätta viktiga element i det rådande vetenskapliga paradigmet som t.ex. slumpbegreppet. Han hade under många år kontakt med Jung om detta och deras brevväxling är omfattande.
Med en esoterisk världsbild blir det möjligt att sätta in synkronicitetsbegreppet i ett större sammanhang och vi kan därmed se det som en vägledande funktion från ”livet självt” under våra egna jordeliv – en organiserande princip i våra liv?
Eftersom vi är både fysiska och andliga varelser är begreppet synkronicitet och dess förståelse centralt i överbryggandet mellan dessa våra poler – själen och personligheten. På ett sätt kan vi se dessa poler symboliskt representerade av dialogen mellan fysikern Pauli och psykologen Jung. Pauli sökte materiens grund och Jung själslivets. Som cirkeln sluter sig kom de materiella och immateriella världarna att knytas ihop.
Föredraget behandlar huvuddragen i nämnda teoribildning (eller snarare iakttagelser), tar exempel från verkligheten och är väl lämpat för dialog i mindre grupper.